Wilma van der Heijden

Wilma is werkzaam bij Visser Milieu en begeleidt onze klanten van het begin van het asbestproces tot en met de afronding. Ze wordt ook wel “Moeder Asbest” genoemd door haar collega’s.

Wilma komt uit Duizel, is moeder van twee zonen en getrouwd met Peter. Inmiddels is ze ook oma geworden van haar kleinkind Yinthe, haar trots.

‘Sinds augustus 2017 ben ik werkzaam bij Visser Milieu. Ik heb voorheen gewerkt op de crediteurenadministratie bij een ander bedrijf. Dit deed ik de ene week twee en de andere week drie dagen in de week, maar ik merkte dat ik toe was aan een andere uitdaging.’
En die vond ze bij Visser Milieu, want destijds is Visser Milieu opgericht als onderdeel van Visser Hoogeloon omtrent de asbestsaneringen. Sinds kort worden de bodemsaneringen ook via Visser Milieu geregeld en is Visser Milieu uitgegroeid tot een zelfstandig bedrijf.

‘Toen ik bij Wintermans Sierbestratingen tegels ging kopen voor in de tuin werd ik aangesproken door Rob Visser, met de vraag of deze functie iets voor mij was. Daar heb ik wel echt even over na moeten denken, omdat dit natuurlijk helemaal iets anders was dan dat ik op dat moment deed en ik kende het wereldje helemaal niet. Maar ik ben wel heel blij dat ik die stap gezet heb!’

De bedoeling was dan ook om twee tot drie dagen in de week te komen werken, maar uiteindelijk zijn dit 5 dagen geworden en was Wilma opeens fulltime aan de slag met het aansturen van mensen en alles regelen rondom het saneren van asbest. Sinds kort werkt Wilma 4 dagen in de week, omdat ze één dag in de week op haar kleinkind past.

‘In Juli 2017 zijn we gecertificeerd asbestsaneerder geworden met Visser Milieu. De eerste klussen zijn gebeurd voordat ik hier werkzaam was, maar vanuit daar zijn we samen alles op gaan zetten omtrent Visser Milieu.’

En dit doet Wilma al jaren met veel plezier en werkt hierbij samen met zoals ze hen zelf noemt “de mannen”.

‘We saneren vaak golfplaten daken van bijvoorbeeld stallen. Dit gebeurt meestal in combinatie met de sloop van een gebouw. Dus dan werkt Visser Milieu voor Visser Hoogeloon. Wij mogen als Visser Milieu de golfplaten saneren en alles wat daarbij hoort alvorens het gebouw geheel of gedeeltelijk gesloopt wordt door de mannen van Visser Hoogeloon. Verder werken we regelmatig voor particulieren en woningbouwverenigingen. Voor particulieren saneren we de asbest in of op de gebouw(en). In de gebouwen betreft dat dan vaak een containment sanering. Een containment is een sanering in een binnensituatie. Er wordt dan een ruimte gebouwd om het te verwijderen asbesthoudend materiaal alvorens deze gesaneerd gaat worden. Dit gebeurt doormiddel van hout en plastic.

Op deze ruimte worden onderdrukmachines geplaatst. Zodra deze machines werkzaam zijn, mogen de mannen in pak het containment betreden. In pak wil zeggen in een asbestoveral die helemaal afgesloten kan worden, laarzen en een speciaal masker.

Voor een woningbouwvereniging is dit vaak een renovatieklus. Dit kan in opdracht van Visser Hoogeloon zijn maar ook voor andere bedrijven. Ook hier moeten vaak containmentwerkzaamheden verricht worden.’

‘Het mooie van mijn werk is dat ik het eerste telefoontje van klanten op mag nemen en de mensen de wegwijs mag maken en mag begeleiden in de wereld van de asbest. Ik mag Jan of Gert (Deskundig Toezichthouden Asbest oftewel DTA’er) op pad sturen om bij de mensen te gaan kijken; wat de werkzaamheden zijn, en wat er moet gebeuren en hoe we de klus het beste aan kunnen pakken. Van daaruit maak ik een offerte. Als klanten akkoord gaan met de offerte en deze opdracht wordt, vragen we indien nodig voor de opdrachtgever een asbestinventarisatie rapport aan. Als het rapport binnen is, dan wordt gekeken of de offerte kloppend is met hetgeen wat we aangeboden hebben. Daarna wordt de sloopmelding aangevraagd.

Minimaal twee dagen voor de start van de werkzaamheden moeten wij altijd alles melden in het LAVS. Het Landelijk Asbest Volg Systeem. Daar wordt bijgehouden waar de asbest zit en wanneer het gesaneerd wordt. Als de saneringswerkzaamheden afgerond zijn dan komt de werkmap weer terug op kantoor. De gegevens, vrijgave en stortbonnen, worden verwerkt  in het LAVS en de factuur kan naar de klant gestuurd worden

Op het moment dat de factuur betaald is, sturen we ook de vrijgaven en de bonnen mee naar de klant en dan is het hele proces rond.’

Het hele proces verloopt dus via Wilma. ‘Ik zit alleen niet mee in pak’, zegt Wilma lachend.

Wilma praat dan ook erg trots over “de mannen” op de werkvloer.
‘Ik vind dat we zo’n mooi asbestteam hebben. De heren werken voor en met elkaar. Daar ben ik trots op!’
Dit gevoel is geheel wederzijds, want Wilma heeft zelfs een bijnaam gekregen, namelijk “Moeder Asbest”.

‘Ik denk dat ze me die naam hebben gegeven omdat ik rondom de asbest alles regel, zoals een echte moeder dat doet. Ik was op de boerenovertrek van mijn oudste zoon, waar Gijs(onze uitvoerder) ook in de huifkar te vinden was. En die was volgens hem met “Moeder Asbest” op pad.’

Deze naam zit Wilma ook als gegoten, want de collega’s kunnen echt van Wilma op aan. Wilma zit helemaal op haar plek en vindt het ook fijn om veel voor anderen te kunnen betekenen.

‘Het fijnste aan dit werk vind ik de tevreden mensen. Een telefoontje of mailtje dat je krijgt na afloop van het saneren waarin mensen aangeven dat alles goed verlopen is en dat ze blij zijn dat de mannen het netjes voor elkaar gekregen hebben. Maar ook dat ze je na afloop bedanken voor het fijne contact en voor het regelen van alles. Dat geeft mij voldoening van mijn werk.’

Op de vraag welke dingen Wilma graag anders had willen zien of dingen waar ze tegen aan loopt op het werk antwoord ze heel tevreden.

‘Ik vind eigenlijk dat het allemaal goed loopt. Alles waar we tegenaan lopen, of wat we anders zouden kunnen doen, daar wordt open over gesproken en daar wordt een oplossing voor bedacht of gevonden. Als de mannen denken dat iets op een andere manier beter aangepakt kan worden, of ze hebben andere machines of ander materiaal nodig, dan wordt dit gewoon samen geregeld.’

Visser Milieu, en ook Visser Hoogeloon waar ik veel mee in aanraking kom, vind ik dan ook een heel fijn bedrijf om bij te werken. Het vertrouwde gevoel, het familiegevoel vind ik erg hoog. Ik heb het er erg naar mijn zin.’

januari 2022

Onze mensen maken Visser!